keskiviikko 8. elokuuta 2012

Savitehtaan tyttö ~ The Ceramics Factory Girl

 Kaulakorut, tiilenpunainen, jaspisbreksia.

 Poltetun punaisen eri sävyjä, joukossa hiukan vihreää ja vaaleita häivähdyksiä... Muutaman ajan panttaamani jaspisbreksia on kuin se olisi kasattu vanhoista tiilen - ja keramiikanpalasista.  Riipus ei kaivannut seurakseen muuta kuin tiilenpunervaa akaattia. Korusta tuli reipassävyinen 'Savitehtaan tyttö'.Korua tehdessäni mieleen muistui näky entisen Kupittaan Saven tontilta täällä Turussa, kun tehtaan perustuksia ja maaperää möyhennettiin uusien rakennusten tieltä. Traktorit nostivat maasta kasoittain särkyneitä tiiliä, keramiikan palasia, rautaromua. Kaikkea sitä, mitä kunnon savitehdas saattoi jälkeensä jättää. Näky oli minusta kovin mielenkiintoinen...  Kupittaan Savi lopetti toimintansa 60-luvun lopussa, mutta moni varmasti  muistaa/tietää ne iloiset 'Matti ja Maija'-veistokset, kauniit maljakot sekä muut käyttö- ja koriste-esineet, jotka nykyisin ovat suosittuja  keräilykohteita. Toiminnan alussa raaka-aineena  käytettiin punasavilietettä, jota tuotiin tehtaille aurajoesta, omaa raidetietä pitkin :).

Mieleen putkahti myös kuva tytöstä, keramiikan- ja tiilenkappaleista tehty koru kaulallaan... Mielikuvieni tyttö oli toimessa tehtaan 'koristeluosastolla',  loihtien astioihin kauneimpia asioita, mitä tiesi: kukkia, lintuja, ornamentteja, maisemiakin. Joskus valmistumassa oleva astia särkyi ja siitä tuli tietenkin nuhteita, mutta pieni murhe unohtui viimeistään siinä vaiheessa, kun tyttö sai maalattavakseen  uuden maljakon ja pintaan alkoi syntyä jälleen mitä mielikuvituksellisempia kuvioita...

Näistä mielikuvista syntyi tämä, jaspisbreksiasta ja akaatista koostuva kaulakoru.  Kieputukset ovat  emalipäällysteistä vintaj-kuparilankaa. Sekä lanka että korumetallinen salpalukko ovat nikkelittömiä. Riipuksen toisella laidalla on n. 1,5 mm  pituinen, luultavasti hiontavaiheessa tullut särö (kuvassa 2 vasemmalla). Riipuksen kauneuteen tuo pienoinen särö ei mielestäni vaikuta.  Koru on pituudeltaan noin 60 cm. Riipus on pituudeltaan noin 5,5 mm, akaattihelmet 8 millisiä.
Edit.: Koru ei ole enää vapaa.Katselin tuossa tämän kesän korusatoa.. Kokonaista 2 korua on valmistunut! Toisaalta tuntuu, että pieni tauko on ollut ihan hyvästä. Uusia ideoita putkahtelee ja ne vanhatkin odottelevat toteuttamistaan... 
Toivottelen iloista viikonjatkoa, myös uusille lukijoille :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reddish necklace's name is inspired by the feelings I got when I saw this beautiful brecciated jasper pendant. It looks like it's made of old, broken bricks and pottery pieces. Brecciated jasper, agate, vintaj copper wire and jevelry metal.


21 kommenttia:

 1. Hei,
  uusi lukijasi esittäytyy.. kaunis ja muhkea koru, tykkään!!
  Mukava blogi sinulla, jään innolla odottelemaan jatkoa :)

  VastaaPoista
 2. Korun värit enteilevät jo syksyn ruskaa... Kiva tarina idean takana, hieno toteutus!

  VastaaPoista
 3. Mahdottoman kaunis koru ja UPEA aloitus tälle korukaudelle <3 Värit ovat kohdallaan, tunnelma on kohdallaan ja tarina nappaa ;)

  VastaaPoista
 4. Tuo on ihan minun väriseni, kaunis kokonaisuus. Taas ihastelen noita vaivattoman näköisiä lankakieputuksia ja ripustussysteemiä. Mikä tuo rautajuttu muuten on tuossa taustalla?

  VastaaPoista
 5. Lämpimät syksyn värit, kaunis.
  En kyllä huomannut mitään säröä.
  Ihanaa elokuuta!

  VastaaPoista
 6. Oikein kaunis, ihana riipus, upeita värejä :)

  VastaaPoista
 7. Ihana ruskan sävyinen koru! Hauska tarina :-)

  VastaaPoista
 8. Kauniita syksyn sävyjä, ihanat nuo kieputukset. Täyteläinen koru ja upea tarina :D

  VastaaPoista
 9. Kauniin korun olet kieputellut. Niin syksyn maanläheiset värit. Hieno kokonaisuus.

  VastaaPoista
 10. Kauniin, lämpimän väriset helmet...tykkään kovasti!

  VastaaPoista
 11. upea väri sopii hyvin syksyn väreihin. minulla on samanväriset puuhelmet. tämä värisävy on lämmin ja täyteläinen.pidän paljon. Odotan innolla mitä synnytät. Hyvää loppukesää, toivotaan että olis vielä jonku viikon:) puolukat on punaisia, syksy tulee..

  VastaaPoista
 12. Aivan ihanat, ja aivan minun, sävyt! Kyllä on taas ihanainen koru!

  VastaaPoista
 13. Eija, hei ja kiitokset kommentista :)
  Tervetuloa lukijaksi :)

  Akvamarin, kiitos :)

  Helinä, kiitos :)

  Ninni, kiitos :)

  KatMan, kiitos :)

  Sole, kiitos :) Rautajuttu tautalla on ihan tavallinen takorautainen seinäkoukku. Lankakieputteluiden kanssa kului taas aikaa, ennenkuin mieleen muistui, miten se nyt menikään.. Viimeisimmästä korusta on sen verran aikaa. Riipussysteemi meni uusiksi varmaan viidesti. Aina vaan tuli kieroa tai muuten vinksahtanutta jälkeä :D

  Outiriina, kiitos :)

  Sirpa, kiitos :)

  KAISU, kiitos :)

  Mags, kiitos :)

  Niina, kiitos :)

  anja, kiitos :)

  Irmastiina, kiitos :)

  Aikatherine, kiitos Syksy tulee.. kiitokset toivotuksista, sinne myös hyvää syyskesää :)

  Marjo, kiitos :)

  VastaaPoista
 14. Komea koru, mielenkiintoinen riipus ja kauniisti esitetty.

  VastaaPoista
 15. Voi kun kaunis :)!
  Minäkin tässä vähän palailen :). Koneongelmia ollut...

  VastaaPoista
 16. Kiitos, Katri :)

  kiitos, Jaana :)

  <3

  VastaaPoista
 17. Kaunis,herkullinen,ihana punainen ja hieno tarina korun ympärillä:)

  VastaaPoista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.