maanantai 10. tammikuuta 2011

Takaisin kaupunkiinHuomasin, että blogihiljaisuutta on kestänyt jo kymmenisen päivää. Tässä välissä olen palannut takaisin Turkuun, yrittänyt taas sopeutua tähän kaupunkielämään...


Koruja en ole tehnyt tänä vuonna vielä lainkaan. Koruiluun käyttämäni aika on mennyt kokonaisuudessaan tiedon hakemiseen,  työmenetelmiin tutustumiseen ja työkalujen (pienimuotoiseen) metsästykseen.  Olen vieläkin kuin Ihmemaan Liisa vaellellessani työkalujen maailmassa.. Kun  saa avattua yhden oven, sen takaa löytyy kymmenen uutta, vähintään yhtä mielenkiintoiselta näyttävää mahdollisuutta tutkittavaksi. Koruntekojuttuihin varaamani pienehkö budjetti asettaa omat rajoituksensa hankintoihin: hakuammuntoihin ei ole varaa ja ostoksia tehdään pikku hiljaa.  Se tosin sopii minulle ihan hyvin, sillä siten jää aikaa tutustua juttuihin kunnolla. Olen tehnyt juotosharjoituksia vanhalla hopeaketjun pätkällä. Pongasin tämän erinomaisen vinkin erään kultasepän tekemältä opetusvideolta.  Hopeaketjujen katkominen ja takaisin yhteenliittäminen voi kuulostaa hullun hommalta, mutta tämä harjoitus auttaa minua näkemään, miten juotoshopea ja koko systeemi käyttäytyy eri lämpötiloissa ja juotosajoilla.  Harjoittelulla toivon välttäväni ainakin kaikkein pahimmat aloittelijamokat, sitten kun alan juotella arvokkaampia materiaaleja..

Harjoitusten lomassa olen järjestänyt itselleni pysyvän työnurkkauksen. Jospa nyt oppisin olemaan levittelemättä korutarvikkeita ympäri kotia. Ei enää jalkapohjiin uppoavia hopealangan pätkiä, kiitos ;).


Löysin tänään nämä viimesyksynä hankkimani kokongit, eli silkkiperhosen toukkien valmistamat kotelokopat. Kokongi on siitä erikoinen rakennelma, että se voi sisältää jopa kilometrin pituisen, yhtäjaksoisen silkkisäikeen, jonka lujuus vastaa teräksen lujuutta. Melkoisia sitkeyden perikuvia siis nämä untuvaisilta maanmunilta näyttävät palloset :)  Kokongeista voisikin syntyä tämän vuoden ensimmäisen koru.  Kotelokoppia on käyttänyt koruissaan myös Marjo, joka on loihtinut  kokongeista upean korun.

Huomasin blogin saaneen hiljaisuuden aikanakin uusia lukijoita. Kiitoksia mielenkiinnostanne ja sydämellisesti tervetuloa lukijaksi!

Back in town! I arrived home in Turku City earlier this week. I don't have made jewelleries this year, but have been busy in searching for tools and materials for future use ..
 Those white balls in the pictures are silk worm cocoons I bought last year. A single cocoon can contain one silk fibre, wich can be more than 1 kilometer long. It's tensile strength is comparable with the strength of steel.  I will use these little ones in my next jewelry...

12 kommenttia:

 1. Ja voin tässä samlla kertoa, että ihmeen kovaa ainetta tuo kokongi on!
  Reikää oli päätyy todella mielenkiintoista tehdä :D

  VastaaPoista
 2. Ja minen sitte uskaltanu hankkia, kun niissä on kerran se toukka sisällä...

  Tuo ketjuharjoitus kuulostaa tosi fiksulta!

  VastaaPoista
 3. Kiitokset kommenteista, Marjo ja Mags :)

  Marjo: Täytyy jotenki yrittää saada siihen kiinnitystä..jollain systeemillä.. :)

  Mags: kokongi kopisee vähän niinkun pääsiäismunaa ravistelis, eli kyllä siellä jotakin muutakin on pakko olla kuin se kilometrin pituinen säie:D Mutta pitäähän jotkut käärmettäkin kaulalla :)

  VastaaPoista
 4. Hei Kati! huomasin että olit liittynyt blogini lukijaksi ja käynyt kommentoimassa, kiitos ihanainen kannustuksesta! Toivottavasti viihdyt blogini parissa!

  <3Ninnis

  VastaaPoista
 5. Ihanat kuvat, näyttävät pieniltä sieniltä tai huovutuspalleroilta.

  Olisi tosi kivaa nähdä kuvia uudesta työnurkkauksestasi! Veikkaan, että siitä otetut kuvat ovat pieniä taideteoksia itsessään.

  Mitkä tekniikat ovat työn alla?

  VastaaPoista
 6. Kiitokset viesteistä, Ninnis ja Akvamarin :)

  Työnurkkaus on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin taiteellinen ;) Saa nähdä, josko jossain vaiheessa innostun kuvaamaan myös sen ja laittamaan tänne näytille...

  Tällä hetkellä yritän opetella juottamaan hopeaa niin, että tuloksesta tulisi kestävä ja esteettisesti ok. Siihen liittyen sitten lukkojen ja riipuspidikkeiden ja muiden korunosien valmistuksen opettelua...

  VastaaPoista
 7. Suloisia palleroita! Olen joskus nähnyt näistä tehdyn valaisimen. Se oli upea!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentistasi, Vino pino :)

  Sellaisen valaisimen haluaisin minäkin joskus nähdä.. Varmasti upea!

  VastaaPoista
 9. Täältä löytyy muutama kuva kokongi-valaisimista:

  http://www.mtv3.fi/ohjelmat/sivusto2008.shtml/lifestyle/tila/ohjelma__hyva_muoto?848652

  VastaaPoista
 10. Kiitos linkistä, Vino pino. Valaisimet ovat todella kauniita! :)

  VastaaPoista
 11. Kiva kun olet liittynyt blogini lukijaksi. Korusi ovat todella upeita!

  VastaaPoista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.