keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Shibori-silkkiä ja helmikirjontaa

Huh huh, sainpas tämänkin korukokeilun viimeisteltyä, vaikka välillä jo iski epäilys... 

Ihastuin shibori-silkistä tehtyhin koruihin kesällä etsiskellessäni inspiraatiota soutache-juttuihin. Ja tietenkin halusin testata, miten sellaisen tekeminen minulta luonnistuisi.  Aluksi en edes tiennyt, mistä materiaalista on kyse ja olisiko sitä  jostain päin maailmaa saatavilla... Meni parisen viikkoa ja shibori-silkki oli luonain :)
Sitten vaan kokeilemaan.


Shibori-tekniikat ovat tällä hetkellä niitä 'uusimpia juttuja' korutaiteessa.  Itse materiaalilla on pitkä historia: shibori-silkki on kotoisin Japanista, missä sen erikoinen 'sidontavärjäys' on ajan kuluessa kehittynyt ihan omaksi taiteenlajikseen. Kangas värjätään aina käsin, niin myös tämä minun ensimmäinen, himmeästi smaragdin sävyjä hohteleva shiborini. 


Shibori on vaikeaa työstettävää. Koska tässä tehdään hommia neulan kera, yhtäkään harhapistoa ei saisi tulla, sillä ne näkyvät ohuen ohuessa materiaalissa irtoilevina silkkisäikeinä . Työstin tätä ekaa kokeilua yli viikon ja harhapistoja tuli lukematon määrä. Halusin saada tämän ensimmäiseni kuitenkin ihan valmiiksi koruksi nähdäkseni kokonaisuuden. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin: uusiksi ei todellakaan voi ottaa. 


Ensimmäiseksi tein tämän lehdykkäiskuvion, johon materiaali asettuukin kuin itsestään. Kehykset tein mentaliteetillä  'katsotaan nyt mitä tästä syntyy', eli aloin vain pistellä miyuki-siemenhelmeä toisen perään sen kummemmin miettimättä. Ompelin silkin ensin erityiselle tekstiilikorupohjalle ja sen jälkeen ompelin kokonaisuuden kiinni Ultra suede-pohjaan, joka sekin on suunniteltu erityisesti tekstiilikorujen viimeistelyyn (mukavan pehmoinen materiaali, tuntuma kuin mokkanahkassa). Yllä olevassa kuvassa korun toinen puoli näkyykin. Seuraavaan shibori-koruun on suunnitteilla nurjallekin puolelle jotakin koristetta; kirjontaa olisi kiva kokeilla tässä... 

Riipuspidikkeen tein tiilipistoilla. Nuo erilaiset helmipistot ovat muuten nekin ihan oma lukunsa, tätä korua tehdessäni tutustuin niihinkin paremmin ja heti alkoi syntyä uusia ideoita...

Seuraavaksi sitten taas ihan jotain muuta! :)


Syyskuu on alkanut. Se tarkoittaa myös sitä, että pieni korupuoti on avannut ovensa. Tänä syksynä koruharrastukseni keskittyy pitkälti uusien juttujen testailuihin, joten puodin puolelle tulee vapaita koruja seuraavien kuukausien aikana silloin tällöin. Uuden oppiminen ja kokeileminen ovat nyt niitä asioita, jotka pitävät koruntekomotivaatiota ja innostustani yllä... 

Saattaa olla, että jokin menetelmä jalostuu hyppysissäni pikku hiljaa sellaiseksi, että 'teoksia' voi hyvillä mielin lähettää myös maailmalle.

***
Toivotan ihanaa syksyn alkua! 

24 kommenttia:

 1. On kyllä todella kaunis ja voin vain kuvitella mikä työmäärä moiseen uppoaa! Tuo värikin on niin upea, että suorastaan huokailen täällä lopputulokselle. Oli muuten itselleni ihan uusi asia, että tällaisia silkkikorujakin tehdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, Anna Vee :)

   Minäkin ihastun kovasti juuri tähän sävyyn. En oikein onnistunut vangitsemaan näihin kuviin shiborin tavattoman kaunista himmeää silkinhohtoa..

   Minullekin materiaali oli ihan uusi tuttavuus, kuten tuossa tekstissä kerroinkin.

   Poista
 2. Upean näköinen! Tekisi mieli koskettaa sitä, miltä se tuntuu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana )

   Materiaali on ihanan pehmeän tuntuista! :)

   Poista
 3. Knew it! Arvasin, että shiboria on tulossa! Upea väri ja houkuttava lopputulos.

  VastaaPoista
 4. Niin kaunis! Ja upeat värit :) Minullekin uusi tuttavuus tällainen silkki, joskus olen sarisilkkia käyttänyt, mutta taitaa olla ihan erilainen materiaali :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna Happonen, kiitos :)

   Sarisilkki on minullekin ennestään tuttu, olen nähnyt sitä suomalaisissakin korublogeissa, mutta tämä oli mulle ihan uutta.

   Poista
 5. Ihan mielettömän upea koru-sopisi vaikka linnanjuhliin!

  VastaaPoista
 6. Voi apua! Sä olet sellainen taituri näissä, että oksat pois. Tämmöistä ei oikeasti uskaltaisi edes käyttää, ettei se mene ihosta likaiseksi tai rasvaiseksi. Hellästi vain jollain pehmeällä siveltimellä voisi sivellä ja ihastella. Todella omanlaisensa ja hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MiunMaun, koru osuu vaatteeseen ollessaan kaulalla, joten likaantumisvaaraa ei sillä tavalla ole. olen suunnitellut tekeväni tällä systeemillä myös rannekoruja. Mutta onhan meillä ollut iät ajat kankaista tehtyjä kellonrannekkeitakin, joten en näe, että tällaisen korun pitäminen ihoakaan vasten olisi suuri ongelma.

   Kiitokset kommentistasi, sinä varsinainen Taituri itse :)

   Poista
 7. Tosi taidokkaasti laitettu tuo silkki ja muutenkin, kauniit värit. Ei näytä ollenkaan ensikokeilulta :) En ollut tuommoisia ennen vielä nähnytkään.

  VastaaPoista
 8. Ei aivan hetkessä syntynyt tämä koru, mutta kaunis siitä tuli.:-)
  Tuttu on silkki korussa, kaksi rintakorua löytyy piironginlaatikostani.
  Itte maalattua silkkiä, sitten aseteltu kehyksiin.
  Taitaa toinen olla metallisessa- ja toinen muovin tapaisessa kehyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liplatus, olet oikeassa, eipä tämä koru ihan hetkessä syntynyt.

   Silkki on ihana korumateriaali, hyvin mukautuvainen ja taatusti ihoystävällinen.

   Tekisi mieli kokeilla tätä silkkivärjäystäkin itse, varsinkin luonnonvärien kokeileminen kiinnostaisi kovasti.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 9. Tää on jo taidetta! <3 Upea lopputulos. Mitä kaikkea ihminen osaakin tehdä, kun oikein haluaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eila,voi kiitos! Eläpä muuta sano, tämä oli peräänantamattomuutein tulosta, käsitynopettaja varmaan ihmettelisi, jos näkisi, että minäkin olen ryhtynyt ompeluhommiin ;)

   Poista
 10. Kopsis, mikä upeus! Ja että muka vielä kokeilu. Jään mielenkiinnolla odottamaan, millaisia ne myöhemmät sitten on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, oi.. kiitos :) Pakko pitää juuri tästä menetelmästä pikkuisen taukoa, niska sanoi niin ;)
   Mutta niitä myöhempiäkin tulee vielä :)

   Poista
 11. Kylä tuossa vaaditaan sellaista kärsivällisyyttä, ettei varmasti kaikilta luonnistu;) Mutta valmis koru kruunaa varmasti kauneudellaan sitten kaiken siihen laitetun vaivan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, Hyvä Mieli :)

   Tänä halpatuotannon ja 3d-tulostuksen aikana sitä usein miettii, että onkohan meillä käsityötaitoa pian lainkaan... Onneksi käsillä tekeminen on vielä itseisarvo - ja sitä paitsi trendikästäkin! Toivoa sopii, etteivät koneet korvaa meitä ihan kaikessa.

   Poista
 12. Hei!
  Kaunis ja ihanat värit. Mistä tilasit silkin. Terveisin Pirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei ja kiitokset!

   Muisttakseni ostin silkin jostain iso-Britanniasta.. Myyjätahon nimeä en nyt muista, mutta yritän etsiä tiedon...

   Poista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.