lauantai 8. maaliskuuta 2014

Korukivet: Mushroom ryoliitti

Hupsis heijaa, viikot kuluu, eikä koruja ole syntynyt. Syytän tällä kertaa kirjoja! ;) Piti nyt loppuviikolla tarttua pihteihin ja leikkureihin, mutta juutuinkin torstai-iltana yhteen tiiliskiviromaaniin taas, enkä ole oikein malttanut heittää sitä pois käsistä. Ja sääkin on ollut niin suloinen! Kiviä ehtii sentään aina ihailla. Tällä kertaa valinta osui mushroom ryoliittiin.


Ostin nämä kivet nimellä 'mushroom rhyolite', mutta kun aloin tutkia asiaa tätä juttua varten vähän tarkemmin, huomasin, että tätä kiveä sanotaan joissakin yhteyksissä myös mushroom jaspikseksi. Mielenkiintoisia ovat siis nämä kivilajien nimeämiskiemurat.Tästä täytyy ottaa vielä tarkempi selko...


Ryoliitti on vulkaaninen magmakivi, joka syntyy tulivuorien laavasta nopean jäähtymisen tuloksena. Kivestä suurin osa on piitä ja mukana on usein myös kvartsia, alkalimaasälpää ja plagioklaasia. Rhyoliitin kovuus on mohsin asteikolla luokkaa 6 (timantti on tällä asteikolla se kovin, 10, ja vuorikristalli 7).

Kiven nimi tulee laavan jäähtymisen aikana muodostuneista sienimäisistä rykelmistä, jotka ovat 'ukkosenmuna' (thunderegg) - nimisten muodostelmien esiasteita. Niitä syntyy, kun sula magma alkaa jähmettyä kaasukuplien ympärille. Näissä kivissä näkyy muutamia ukkosenmunan poikasia.


Kiviterapian mukaan ryoliitti edesauttaa muutosta, yksilönkehitystä ja luovuutta. Fyysisellä tasolla kivi edistää elimistön vastustuskykyä. Erikoisin tieto minulle tätä kiveä tutkiessani oli se, että sen kerrotaan  helpottavan sanatonta viestintää kissojen ja ihmisten välillä! Nämä taitavat siis olla oikeita kissaihmisten kiviä... Miu miu ;)

Hyvää viikonlopun jatkoa ja naistenpäivää!

20 kommenttia:

 1. Todella upeita kiviä!
  Hyvää naistenpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kauniit kuviot on kivissä! :) mitä noista tulee? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Miina :)

   Näistä tulee kaulakoruja... Tulee tulee, mä lupaan tehdä näistä jotakin :)

   Poista
 3. Tosi kaunis kivi. Kiva on lukea näitä tietoja kivistä, mitä aina kerrot. En ole koskaan kuullutkaan ukkosenmunan poikasista.:)

  Ihanaa ja toivottavasti aurinkoista sunnutaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, kiitos :) Mukava on etsiskellä tietoja näistä kivistä ... Tuo 'ukkosenmunan poikanen' taitaa olla minun oma väännös 'hiukan virallisemmasta' geologisesta määritelmästä 'ukkosenmunan alku'.. ja aivan, nytpä huomasinkin: mikä näistä oli ensin, muna, kana vai kananmunanpoikanen! :D Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 4. Kauniit kivet! Ukkos-kuviot ovat jotenkin hypnoottisia, ei meinaa saada silmiään irti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna, kivissä on kyllä yksityiskohtia tarkasteltavaksi! :) Minäkin vietin taas kuvatessa näiden seurassa muutaman hetken ja kiva oli noita kuvioita tutkailla. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 5. Onhan kauniita kiviä! Niistä tulee varmasti kauniita ja mielenkiintoisia koruja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, anja! :) Toivon, että osaan tässä joku päivä muuntaa kivet kauniiksi koruiksi! :)

   Poista
 6. Jopa on korea:) En ole aiemmin nähnytkään tämmöistä kiveä. Tulossa upea koru siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eila, näitä vähän harvinaisemmin nähtyjä kiviä on ihan mukava etsiskellä... toivotaan, että joku päivä koruksi saakka! Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 7. Upeat kivet ja mainiota tarinaa.
  Hyvää sunnuntaita ♥

  VastaaPoista
 8. Ooh! Hienoja ovat kivet, mutta mielenkiintoisia myös nuo taustat!!

  VastaaPoista
 9. Eija, mukavaa, jos näitä juttuja tykätään lueskella, lissää tulossa :) Kiitos kommentistasi :)

  VastaaPoista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.