tiistai 25. helmikuuta 2014

Korukivet: ioliitti

 Olipas kiva taas mennä kivikätkölle valitsemaan viikon korukiveä. Valintani osui tällä kertaa ioliittiin, sinivioletin kordieriitin läpinäkyvään jalokivimuunnokseen. Kivi on suhteellisen kovaa (mohsin asteikolla 7 - 7,5, joka on hyvää vuorikristallin tasoa). Ioliitin nimi tulee kreikan kielestä, jossa sana 'io' tarkoittaa violettia kukkaa. Kivellä on myös toinen kaunis nimi: vesisafiiri.

'Sinisiipi'
Tämä minun ioliittini ei tietenkään ole mikään valiomissiyksilö. Sellaiset maksavat maltaita, mutta kiven luonteeseen ja voimaanhan kauneusasiat eivät vaikuta. Ioliitin sinivioletti sävy ja kuultavuus erottuvat hyvin valoa vasten. Epäpuhtauksia löytyy, mutta ne antavat minusta tälle kivelle mukavasti sitä luonnetta ;). Tuossa aputeipin varassa nököttäessään kivi näyttää ihan sinisiiveltä!
 Ja sitten tapahtuu jotakin: ioliitti muuttuu valon tulokulman mukaan kuin toiseksi: auringon suunnasta katsellessa kivi saa tummempia sävyjä (ja lopuksi saadaan tähtisadetta)...


Muinaiset viikingit käyttivät kiveä aurinkokivenä, eli eräänlaisena varhaisena kompassina. Aurinkokivien toimivuutta on aivan viime aikoina tutkittukin: kivet toimivat ihan oikeasti ja antavat yllättävän tarkan ''suunnistustuloksen'. Fiksut viikingit siis purjehtivat aurinkokivensä avulla tarkasti pilviselläkin säällä, vieläpä auringonlaskun jälkeenkin. Aurinkokivenä käytettiin ioliitin ohella muun muassa kalsiittia. Kalsiitista olen tehnytkin yhden korun (Suunta kohti uutta). Toimiakseen kunnolla aurinkokivet tarvitsevat luonnollisesti erikoishionnan, mutta idean aistii jo tästä minunkin kivestäni.

.

Ioliitista on moneksi: muinaisten uskomusten mukaan ioliitti on shamaanien ja näkijöitten kivi. Se auttaa kantajaansa irtautumaan toimimattomista suunnitelmista ja katsomaan eteenpäin. Fyysisellä tasolla kiven uskotaan poistavan kehosta myrkkyjä ja epäpuhtauksia ja helpottavan migreenissä...

~~~~~~

 Käännän ioliittia vielä vähän... Kiven sisin alkaa pirskahdella sinisen, punaisen, keltaisen ja vihreän eri sävyissä. Sehän on ilotulitus ja tähtisadetta!


Toivottelen lukijoille ja pistäytyjille mukavaa viikonjatkoa! :)


28 kommenttia:

 1. Onpas kertakaikkisen kaunis kivi. Luulinkin ensiksi kuvassa olevan perhosen ja lisäksi luulin että tässä on kaksi eri kiveä. Mahtavaa valon vaikutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helinä, kiitos :) Tämä kivi on kyllä aivan omannlaisensa, varsinainen kaksoiskasvo, Janus! :)

   Poista
 2. Kaunis, vaihtaa väriä kuin kameleontti.Etenkin tuo ensimmäinen kuva kivestä on upea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa:) Yllätyin itsekin ioliitin monimuotoisuudesta.

   Poista
 3. Mielnkiintoista!
  Olen aina tykännyt kivistä...siis ihan vaan tuolta luonnossa olevistakin. Kotiin niitä aina kannan ...ja oksia. Tytär ja mies aina nauravat aarteilleni...ei he ymmärrä..:)
  Mukavaa, että olet löytänyt takaisin sivulleni. En ymmärrä mistä oikein johtuu, että välillä lukijoitakin putoaa pois...ihmeellistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, kivet, myös ne suomen luonosta löytyvät hiomattomat möhkylät ovat olleet minunkin kiinnostukseni kohteena ihan pikkutytöstä saakka. Jokin niissä vetoaa... Ja sitten kun vielä löysin tämän korukivimaailman, tuntuu, niinkuin taivas olis kattona tässä harrastuksessa.. Mielenkiintoista, totta tosiaan!

   Mukavaa,että löysin blogisi uudelleen! Ihmettelinkin jo, mikseivät postauksesi näy... Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 4. Minulla on ollut vain pieniä, hailakoita ioliitteja; tuollainen tähtisade-ominaisuus oli minulle aivan uutta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mags, minunkin ioliittini ovat tähän saakka olleet pieniä helmiä. Ehkäpä siinä on syy, ettei pirskahtelua ole näkynyt! Tuo suuri pirskahtelevaisuus juuri tässä kivessä saattaa johtua osittain sulkeumista sekä varsinki raudasta, joka näkyy hyvin etenkin ekassa kuvassa! Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 5. Just mun kivi olisi siis tämäkin<3 Kiitos taasen mielenkiintoisesta antavasta postauksesta. Jo tästä saa virtaa ja silmä lepää kauneudessa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eila :)

   Mukava on näitä kivipostauksia kirjoitella. Opin samalla itsekin <3

   Poista
 6. Voi jessus kuinka on kaunis. Siinä on kaikki, koko universumi.
  Tykkään tästä sun sarjasta tosi kovasti. Ja kuvat, ne vasta ihania ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MiunMaun, kiitos :)

   Sinä sanoit sen hyvin! Tässä kivessä näkyy melkein koko universumi tai ainakin pieni palanen taivasta :)

   Poista
 7. Taikaa! Olen nykyään heikkona myös lilaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tässä on taikaa..ja lilassa värissähän sitä kuulema on myös yllin kyllin! :)

   Poista
 8. Oi mikä kivi! Timanteista sanotaan, että niissä on taikaa, mutta kyllä on kivissäkin...Lila värikin vetoaa, vaikka joskus ei yhtään.

  Minulla on nyt etiäinen, että yksi lähelläni on innostunut koruista ja syvästi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan onnea etiäiselle :) <3

   on muuten aika uskomatonta, miten voimakkaita tunteita tietyt kivet herättävät. Minulle tämä ioliitti esimerkiksi näyttää merkitsevän paljon... Se tuntuu värähtelevän samaan tahtiin ajatusten kanssa, niin hassulta kuin tuo saattaa kuulostaakin! Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 9. Ompa Sinulla upean jännittävä kivikätkö, todellinen aarre kätkö johon vain salaiset avaimesi käyvät. Upean jännittävästi kerroit ja itse näen kivestä kuinka aurinko on matalalla suuren jännittävän kiven päällä sitä katsellessani meren ulapalla illan tai aamun hämärässä. Kultakalojen polskuttaessa vettä pirskottaen iloisesti tanssien ja kuinka pisarat kauniin sävyin osuvat lempeästi kallioon.

  Kaunista viikonloppua Sinulle Kaisa Reetta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkka, kivikätkössä löytyy toinen toistaan hurmaavampia aarteita!

   Sinä toit kiveen taas aivan uuden, ihanan tarinan! Kiitos sinulle! <3

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Hyvä mieli, niin on, erittäin :) Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 11. Mielenkiintoinen tieto tuo, että viikingit käyttivät kompassina.
  Tulee seurattua tv:stä viikinki sarjaa, niin tämän tieto sopii siihen.

  Kiveä katsoessani, mieli lennähtää avaruuteen, kuin sieltä olisi:;)
  Tumma kuin tähtitaivas.

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liplatus, minullekin oli aikamoinen yllätys, kun viime keväänä tuohon kompassijuttuun törmäsin... Ennenkin on osattu siis :)
   Avaruuskiveltä tuo jostain kulmasta nähtynä näyttääkin..:)

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 12. Mahtavat kuvat kauniista ioliitista. Minustakin se täydellisin ei aina ole se kaunein ja eteenkään mielenkiintoisin. Näitä postauksia lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Katri :)

   Näitä postauksia tulee. Kiviä riittää.. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.