perjantai 24. helmikuuta 2017

Korukivet: nefriitti


Nefriitti on jadeiitin ohella toinen aidoksi jadeksi kutsutuista mineraaleista. Silikaattimineraaleihin kuuluva massamainen ja erittäin sitkeä nefriitti on kovuudeltaan 6,5 Mohsin asteikolla ja onkin mitä mainioin raaka-aine esimerkiksi kaiverrukseen ja muuhun kiventyöstämiseen. Sitä onkin käytetty koriste-, käyttö- ja seremoniaesineiden valmistukseen jo yli viidentuhannen vuoden, ajan muun muassa Kiinassa (esimerkiksi niin sanotussa Liangzhun jadekulttuurissa).

Nefriittiä käytetään tietenkin myös korukivenä. Ensimmäistä kertaa näin  kiven muutama vuosi sitten Ulla Tillander-Godenhielmin kirjassa Fabergén suomalaiset mestarit. Kirjasta selviää, että Fabergé käytti nefriittiä hyvin monipuolisesti, sekä koruissa että koriste-esineissä, muun muassa kuuluisissa pääsiäismunissaan, joista yksi esimerkki täällä. 

***
Nefriittiä kutsutaan kiinalaisen lääketieteen 'peruskiveksi. Sen uskottiin olevan varsinainen energiapakkaus, joka saattoi suojata kantajaansa muun muassa maanjäristyksiltä, tulvilta ja pahalta silmältä. Nämä kertomukset linkittävät  jaden Kiinan kulttuurihistoriaan, jota olisi hurjan mielenkiintoista tutkia syvällisemminkin...

2 kommenttia:

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.