sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Korukivet: malakiitti

Voimakkaan vihreää, hiottuna erikoisen raidallisuutensa paljastavaa malakiittia syntyy maaperässä kuparimalmien muuttumistuloksena.  Malakiitin nimi juontaa kreikankielen salasta 'malakos', joka tarkoittaa pehmeää. Kovuudeltaan kivi kylläkin asettuu korukivien keskikastiin ja hioutuu hyvin, mikä on yksi syy siihen että juuri tätä kaunista kiveä on käytetty ja yhä edelleen käytetään monien hienostuneiden koriste-esineiden ja  korujen raaka-aineena.


 Näissä kuvissa esittelen hieman erikoisemmin viimeistellyn malakiitin. Normaalisti kivi hiotaan mahdollisimman sileäksi, jotta sen kuviointi tulisi esiin, mutta tässä kiven pinta on jätetty rouheaksi (engl. druzy). Minulle tuli salamannopea flash back lapsuuteen nähdessäni  tämän kiviparin: muistin äitini pronssisen, 1970-luvulla tehdyn kaulakorun, jonka koristuksena on rouheaksi jätettyä malakiittia.  Ihailin korua jo silloin lapsena aivan mielettömästi, erityisesti sen huikeaa vihreää sävyä ja valon leikkiä kiven rosoisella pinnalla.Malakiitti oli yksi muinaisten egyptiläisten käyttämistä koru- ja koristekivistä. Kivi liittyy läheisesti egyptiläisten jo hyvin varhaisessa historiassaan palvomaan taivaanjumalatar Hathoriin, jota kutsuttiin myös tähtien jumalattareksi. Hathor edusti  Faaraoiden egyptissä äitiyttä, iloa, musiikkia, tanssia, rakkautta ja romatiikkaa...
 Jumalatar yhdistettiin tuon kaiken muun hyvän ohella myös turkoosiin, malakiittiin, kultaan ja kupariin. Hän oli kaikkien näiden arvokkaiden materiaalien valtiatar.

Kiviterapiassa malakiitin sanotaan olevan rauhoittava ja henkistä energiaa maadoittava kivi, auttavan unettomuudessa ja synnytyksissä, helpottavan astman oireita. 


10 kommenttia:

 1. Onpa tässä viehko viimeistely. Muilla kivillä olen tätä nähnyt, mutta en malakiitilla.
  Malakiitti on kaunis ja kiinnostava kivi. Alakulo häipyy tätä käyttäessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MiunMaun, äitini kaulakorun kiven nimi säilyi minullekin salaisuutena, aina siihen asti kun nämä tulivat vastaan. Tuli sellainen ihana ahaa-elämys :) Malakiitin hiottu muoto on kuitenkin niin erilainen kuin nämä kivet.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Oi voi ja oi :)! Upea malakiitti!!! Enpä oo ennen nähnyt rouheaa malakiittiä! Mielettömän upean näköinen! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, eikös olekin, tämä on todella jännittävä kivi. Tuo vitaalinen väri ja säkenöinti!

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Upean näköinen näin rouheana!

  VastaaPoista
 4. Kaunis kivi ja hienon rouhee pinta, onko äitisi koru vielä tallella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helinä, kiitos :)

   Äidin koru on vielä tallella ja yhä kaunis! :)

   Poista
 5. Onpa upeaa malakiittia. Tuollaisena en olekaan sitä nähnyt. Tekisipä mieleni hypistellä. Aivan fantastista. Ja kuvatkin on huiput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri kiitos :) Ehdottoman viehättävä kivi tämä. Nyt vain pitäisi saattaa tämä koruksi. Olen tällä hetkellä 'kehittelemässä' uutta tapaa kiinnittää näitä kapussikiviä koruihin, kieputtelulla en ole kertakaikkiaan saanut sellaista jälkeä aikaan kuin haluaisin.

   Uuden kokeilu yhdistettynä muihin hommiin saa aikaan taas sen, että blogi päivittyy harvoin.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.