lauantai 17. toukokuuta 2014

Korukivet: 'Nipomo' markasiittia akaatissa

Kurkistanpas pitkästä aikaa tähänkin blogiin. Viime postauksesta on kulunut melkoisesti aikaa. Aloitetaan jälleen korukiviesittelyllä!Tämänkertainen kaunotar onkin melkoinen harvinaisuus: kiveä on löydetty ainoastaan  Kaliforniasta, Nipomo-nimiseltä paikkakunnalta. Nykyisin löydökset ovat käyneet erään korukivisivuston mukaan entistäkin harvinaisemmiksi, koska alue, jolta tätä kiveä on pääasiallisesti saatu, on nykyisin suljettuna.  

Korukivi koostuu vaaleita sinertäviä ja punertavia sävyjä toistavasta akaatista, johon on kiven muodostuessa liittynyt pronssinhohteisia, levymäisiä markasiittikiteitä (rautasulfidia). Puhdasta markasiittiahan käytetään esimerkiksi kelloissa ja koruissa. 
Yllä olevan kuvan otin puolittain valoa vasten. Pintaa vasten katsottuna kivi näyttää patinoituneelta pronssilta.
 Ihastuin tähän kauniisti hiottuun markasiitti-akaattiin erään yhdysvaltalaisen kivenhiojan verkkokaupassa niin paljon, että muutaman hetken mietittyäni ostin sen... Paketti oli odottamassa, kun tulin takaisin Turkuun :)

Kiven englanninkielinen nimi Nipomo Marcasite in Agate aiheutti miettimistä: miten tuon suomentaisi luontevasti?


10 kommenttia:

 1. Erikoinen kivi! Markasiittia on tullut vastaan vain osana hopealukkoja... enpä tiedä siitä materiaalista oikeesti mitään ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mags, tämä oli sellainen kivi, johon en ollut ikinä ennen törmännyt. Markasiitti on jännä materiaali.. Hopean koristiksena olen siihen minäkin tutustunut. Tuolla odottaa yksi markasiitti-hopeakenkä koruun pääsyään..
   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Tosi upea kivi!! Kiven sininen silmä seuraa tarkasti katsojaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, tämän kiven värit käyttäytyvät mielenkiintoisesti: toisinaan ne ilmestyvät näkyviin ja taas (varsinkin tuo punertavuus) piiloutuu...

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kivi, onnittelut harvinaisuuden löytämisestä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eila, kivien maailma on täynnä yllätyksiä! <3

   Kiitos:)

   Poista
 4. Voi kuinka tämäkin on kaunis.
  Itse juuri toissayönä törmäsin ebayn ihmeellisessä maailmassa ensi kertaa sekä sanaan nipomo että markasiitti. Jouduin hieman toppuuttelemaan itseäni, ja hyvin onnistuinkin. Kaunista, kaunista.

  VastaaPoista
 5. MiunMaun, enpä ollut minäkään tätä ennen tähän kiveen törmännyt. minäkin yritin (vähän) toppuutella itseäni, mutta lopputulos on tässä, en onnistunut :)

  Kiitos kommentistasi :)

  VastaaPoista

Kommenttisi on päivän ilo! Kiitos :)
.